Przejdź do treści głównej

Smażenie łososia jest łatwe

Smażenie łososia jest łatwe
Fotograf: Astrid Hals

Pokażemy Ci jak zrobić, aby smażony łosoś wyszedł smaczny i soczysty.

Gdy smażysz lub gotujesz łososia, najważniejsze jest, aby nie poddawać go zbyt długo działaniu wysokiej temperatury. Po osiągnięciu w środku temperatury 60 stopni ryba jest gotowa i wciąż soczysta. Poniższe wskazówki pomogą Ci osiągnąć ten wynik. Jeżeli łosoś jest grubszy niż 2-3 cm, możesz go smażyć lub gotować trochę dłużej. Do tego przyda Ci się termometr kuchenny. Pamiętaj, ze łosoś dopieka się 1-2 minuty po zdjęciu z ognia, dlatego robimy to, gdy środek osiągnie 57 stopni.

Łosoś smażony lub pieczony

Możesz usmażyć lub upiec łososia na wiele sposobów. Pamiętaj, aby przed przyrządzeniem wyjąć go na trochę z lodówki, aby odtajał.

  • Kiedy smażysz łososia na patelni, dobrze rozgrzej tłuszcz do smażenia, olej lub masło. Przed położeniem łososia, posyp go po obu stronach solą i pieprzem, smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw łososia na 30 sekund.
  • Możesz też upiec łososia w piekarniku. Układasz wtedy porcje łososia w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i wstawiasz do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Gotowany łosoś

Podobnie jest, kiedy gotujesz łososia: powinien się dobrze ogrzać do głębi, nie tracąc nic ze swojej soczystości i zwartej konsystencji. Osiągniesz to poprzez „gotowanie bez gotowania”. Woda powinna prawie wrzeć. Wtedy temperatura jest odrobinę niższa niż temperatura wrzenia, ok. 98°C.

  • Przygotuj plastry lub porcje fileta o równej grubości – kilka centymetrów.
  • Doprowadź do wrzenia wodę z dwiema łyżkami stołowymi soli i jedną łyżeczką octu lub cytryny na litr. Aby dodać rybie smaku, możesz też dodać wywar, court bouillon.
  • Włóż łososia do wody, znów zagotuj, zmniejsz ogień i zostaw łososia do naciągnięcia na 8-10 minut.

Łosoś wspaniale smakuje zarówno usmażony na patelni, upieczony w piekarniku, jak i podgotowany w naczyniu. Sami się przekonacie po wypróbowaniu jednego z tych przepisów – pamiętajcie o podstawowej zasadzie, że łososia nie wolno zbyt mocno podgrzewać.

  • Smażony łosoś z parmezanem łączy w sobie wiele ciekawych smaków
  • Łosoś zapiekany z warzywami nadaje się na każdy dzień
  • Gotowany łosoś z kremem chrzanowym to nowe oblicze klasycznego dania