Przejdź do treści głównej

z Norwegii prosto na grilla

z Norwegii prosto na grilla

Grillowanie nie wychodzi z mody. A więc do dzieła! Ale w tym roku zaskoczmy naszych najbliższych kulinarną pomysłowością i podajmy coś pysznego oraz łatwego, a jednocześnie niezwykle efektownego!

Kupowanie

Wybierając łososia należy zwrócić uwagę, czy ma:

  • błyszczącą, gładką skórę,
  • twarde, sprężyste mięso,
  • świeży zapach i błyszczące oczy

Przed przystąpieniem do krojenia, łososia należy dokładnie opłukać i osuszyć. Najcenniejszą częścią fileta jest środkowa, szeroka część. Wykrojone z niej mniejsze filety można dodatkowo naciąć wzdłuż, nie uszkadzając skóry. Połówki wywinąć na boki. W ten sposób powstaje efektowna forma medalionu.

Część cieńszą można pokroić w szeroką kostkę – doskonałą do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy naprzemiennie sezonowymi warzywami i łososiem. Łosoś grilluje się bardzo krótko. Zatem twardsze warzywa należy wcześniej podpiec.

Cześć najcieńszą możemy przeznaczyć na cienkie fileciki, które nabijamy „w falę” na patyczki do grillowania. Podajemy z sosem lub dipem. Mniej efektowne kawałki łososia norweskiego proponujemy przemielić. Mięso mielone doskonale sprawdzi się jako farsz do letnich warzyw - papryki, cukinii, pomidorów… lub do przygotowania burgerów. To najłatwiejsza droga, aby łososia norweskiego polubiły dzieci!

Marynowanie

Jeżeli lubimy - łososia norweskiego przed grillowaniem możemy zamarynować.

Podstawą marynaty jest olej. Należy połączyć go z podstawową przyprawą płynną, na jaką mamy ochotę, np.

  • Dodatek sosu sojowego sprawi, że łosoś norweski nabierze charakteru orientalnego
  • Kilka łyżek rozpuszczonego w gorącej wodzie miodu doda łososiowi słodyczy, którą można przełamać musztardą lub octem balsamicznym
  • Dodatek whisky czy innego wysokoprocentowego alkoholu wyostrzy smak

Następnie dodajemy przyprawy. Ich dobór jest dowolny.

Przygotowując szaszłyki - kostki łososia marynuje się osobno, gdy pozostałe składniki są miękkie (np. truskawki czy inne delikatne owoce, gotowane warzywa itp.) i trzymanie ich w marynacie może spowodować utratę kształtu, konsystencji, czy koloru. W pozostałych przypadkach szaszłyki marynuje się już po ich przygotowaniu.

Łososia norweskiego należy posmarować marynatą, ułożyć w naczyniu, resztą marynaty rybę polać. Naczynie przykryć odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed grillowaniem należy łososia oczyścić delikatnie z resztek marynaty. Sól i pieprz dodajemy do smaku tuż przed położeniem łososia norweskiego na grillu.

Grillowanie

Łososia  norweskiego należy piec na grillu, odwracając go tylko raz. Kiedy mięso będzie upieczone do połowy, łososia delikatnie odwracamy. Zajmie to kilka minut.

Szaszłyki również potrzebują zaledwie kilku minut - kiedy mięso stanie się jasnoróżowe z jednej strony, szaszłyk należy obrócić. Nadziewane łososiem warzywa należy grillować dłużej, tak aby były miękkie i upieczone.

Łososia norweskiego można piec bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej. Doskonale sprawdzi się również folia aluminiowa oraz pergamin. Pieczenia na ruszcie pozwala cieszyć się prostym smakiem chrupiącej ryby. Bardziej wyrafinowane dania wymagają użycia tacki lub folii aluminiowej albo pergaminu.

Nasze rady

Absolutnym przebojem kulinarnym jest podawanie łososia średnio wypieczonego - mięso w środku pozostaje ciemnoróżowe, a im bliżej brzegów - jasnoróżowe! Tak upieczony łosoś, fantastycznie smakuje np. z orientalnymi sosami

Łososia norweskiego można solić zarówno przed, jak i po grillowaniu. Dodatek soli nie sprawi, że mięso stanie się twardsze Uważajmy, by łososia nie grillować zbyt długo. Mięso staje się wtedy suche i traci swój niezwykły charakter.

Jeżeli nie marynujemy łososia, a tylko go doprawiamy – zanim położymy go na grillu, należy natrzeć go olejem (lepiej sprawdzi się niż oliwa, gdyż jest bezwonny), posypać solą, pieprzem lub suchymi przyprawami. Piekąc łososia bezpośrednio na grillu, nie używamy świeżych ziół, które w kontakcie z gorącem, spalą się i mogą wysuszyć łososia.

Jeżeli pieczemy łososia ze skórą – zawsze pieczemy go skórą do dołu.

Jeżeli obawiamy się, że łosoś może wyschnąć podczas grillowania – przed grillowaniem włóżmy go do miseczki ze śmietaną.

Przy pieczeniu burgerów należy upewnić się, że grill jest mocno rozgrzany.

Jeżeli decydujemy się na pieczenie łososia w całości – ponacinajmy go delikatnie i w nacięcia włóżmy przyprawy lub ćwiartki cytryny. Dzięki temu łosoś będzie smaczniejszy i upiecze się szybciej.