Przejdź do treści głównej

Zimowy Specjał

Zimowy Specjał

Skrei nie bez powodu nazywany jest „wędrowcem”. Kiedy wyrusza w swoją podróż na tarło z Morza Barentsa w kierunku norweskich Lofotów, pokonuje aż 600 km!

Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyna, dla której Skrei’a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można łowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w naturze tego dorsza. Dorasta on za kołem podbiegunowym. Poławia się go, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę ku norweskim Lofotom. Właśnie wtedy Skrei jest w kwiecie wieku: zdrowy, energiczny i płodny. To właśnie długa droga, jaką pokonuje dorsz Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Ponad 600-kilometrowa podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego – w przeciwieństwie do wielu innych ryb – mięso dorsza Skrei jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii, a potem przyrządzany przez najlepszych kucharzy na świecie.