Przejdź do treści głównej

Maki z łososiem norweskim

Maki

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu instruktażowego, w którym krok po kroku pokazujemy, jak przygotować maki z łososia norweskiego.

  • Filet ze świeżego łososia norweskiego
  • Wodorosty Nori
  • Ryż do sushi
  • Chrzan wasabi
  • Imbir marynowany
  • Ogórek
  • Marchew
  • Szczypior

Na macie do zwijania ułóż arkusz alg nori błyszczącą stroną do dołu. Na większości powierzchni ułóż warstwę ryżu, pozostawiając margines ok 1,5 cm. Na ryżu ułóż pasek łososia norweskiego wykrojony z fileta, pasek obgotowanej marchwi i , świeżego ogórka, chrzan wasabi i całe gałązki szczypioru. Pomagając sobie matą,
całość  zwiń w rulon. Zwilżonym i bardzo ostrym nożem pokrój rolkę na 6-8 plastrów.
Serwuj z marynowanym imbirem i sosem sojowym.