Przejdź do treści głównej

Nigiri z łososia norweskiego

Nigiri

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu instruktażowego, w którym krok po kroku pokazujemy, jak przygotować nigiri z łososia norweskiego.

  • Filet z łososia norweskiego
  • Omlet japoński
  • Ryż do sushi
  • Sos sojowy

Chrzan wasabi
Świeże warzywa
Jest kilka prostych sposobów na przygotowanie nigiri. Jednym z nich jest formowanie wałeczka z ryżu, zaczynając od kulki. Kulkę uformuj z takiej ilości ryżu aby zmieściła się na wskazującym i środkowym palcu wyciągniętej, otworzonej dłoni. Następnie rozpłaszcz jak wałek. Gotowe wałeczki posmaruj chrzanem wasabi. Na każdym połóż cienki plasterek wykrojony ze świeżego fileta z łososia norweskiego.
Serwuj z japońskim omletem i pociętymi w słupki lub wiórki warzywami – marchewką, ogórkiem, białą rzodkwią, kiełkami...