Przejdź do treści głównej

Rekord Guinnessa w układaniu mozaiki z sushi pobity w Warszawie!

Rekord Guinnessa

Od 17 listopada br. światowy rekord w układaniu największej mozaiki z sushi należy do Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza oraz uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie. Głównym składnikiem wykonanej kompozycji o powierzchni aż 40,78 metrów kwadratowych był łosoś norweski.

Inicjatorem wydarzenia, które odbyło się w Zespole Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie, była Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – organizacja powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w 1991 r. w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza na całym świecie. Bicie Guinness World Record w układaniu mozaiki z sushi w Warszawie nie było przypadkowe – Polska jest bowiem największym na świecie importerem łososia norweskiego. Jest on drugą najczęściej wybieraną przez Polaków rybą, a jego konsumpcja stale rośnie. Rangę wydarzenia dodatkowo podniosła obecność Pani Erny Solberg, Premier Królestwa Norwegii, przebywającej z oficjalną wizytą w Polsce.

W prace związane z układaniem największej mozaiki z sushi bezpośrednio zaangażowane były 34 osoby, w tym 20 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska oraz 13 sushi masterów. Nad sprawną organizacją i przebiegiem wydarzenia czuwał Andrzej Polan, znany i lubiany Szef Kuchni reprezentujący norweskiego łososia w Polsce. Bicie rekordu poprzedziły warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, podczas których zostali przeszkoleni w zakresie profesjonalnego przygotowywania sushi. Finalny efekt wspólnej pracy to 40,78 metra kwadratowego mozaiki nawiązującej kształtem i kolorystyką do narodowych barw Polski i Norwegii. Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi. Do ich przygotowania wykorzystano: 340 kilogramów ryżu, 380 kilogramów łososia, 2350 arkuszy wodorostów, 10 kilogramów wasabi, 40 litrów octu ryżowego, 10 kilogramów majonezu, 95 kilogramów ogórka zielonego, 50 kilogramów marchwi, 5 kilogramów kopru, 10 kilogramów serka kremowego, 40 kilogramów cukru, 4 kilogramy soli.

Po zakończeniu bicia rekordu, wszyscy uczniowie szkoły i ich rodziny oraz zaproszeni goście mogli na miejscu skosztować przygotowanych smakołyków.