Przejdź do treści głównej

Jak zachować wysoką jakość świeżej ryby

Jak zachować wysoką jakość świeżej ryby

Jeżeli prawidłowo obchodzimy się z rybą i przechowujemy ją w niskiej temperaturze przez całą drogę z morza na stół, zachowa ona świeżość przez około 10 dni od dnia połowu lub uboju.

Każda ryba zakupiona w Norwegii powinna posiadać oznaczenie gatunku, miejsca pochodzenia i metody produkcji, a więc musimy wiedzieć, czy mamy do czynienia z rybą hodowlaną czy wolno żyjącą, czy została złowiona w słonej czy w słodkiej wodzie. Świeża ryba, czyli ryba, która nie była poddawana innej obróbce niż chłodzenie, jest ponadto oznaczona datą połowu lub uboju. Równie ważna jest dla Ciebie wiedza, że każde ogniwo w łańcuchu dostawy ryb, przestrzega norm jakości, surowych procedur i wytycznych postępowania ze świeżą rybą. Te dobre praktyki można skrótowo ująć w czterech punktach, z których każdy jest tak samo istotny dla zachowania świeżości w drodze z morza do sklepu rybnego:

  • Ryba musi być dobrej jakości, a rybak lub hodowca musi się z nią ostrożnie obchodzić.
  • Rybę należy pakować, transportować i przechowywać w taki sposób, aby zawsze utrzymywała temperaturę ok. 0 stopni. Dlatego, aby zachować jakość przez całą drogę do sklepu, świeże ryby pakuje się, transportuje i przechowuje w lodzie.
  • Opakowanie ryby powinno pozostać nienaruszone przez całą drogę, co umożliwi utrzymanie niskiej temperatury oraz zapobiegnie zbędnemu dotykaniu ryby.
  • Porządna kontrola po dotarciu ryby na miejsce gwarantuje, że tylko produkty dobrej jakości trafią do sklepu. Podczas tej kontroli nabywca sprawdza między innymi, czy ryba ma zapach morza, nie jest matowa, czyste i błyszczące oczy, zdrowe skrzela i zwartą konsystencję.