Przejdź do treści głównej

Łosoś Norweski - Obiad w każdym kawałku!

Łosoś Norweski - Obiad w każdym kawałku!

Nie musisz kupować od razu całego fileta.

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad, którym zawsze zaskoczysz swoją rodzinę – łosoś norweski to najlepszy wybór. Pochodzi z zimnych i czystych wód Norwegii, gdzie dorasta powoli w otoczeniu dziewiczej przyrody. Dzięki temu jego smak jest niepowtarzalny.

Wystarczy dowolna ilość łososia, którą akurat masz w domu, lub kupisz w sklepie, aby przygotować szybki, lecz zaskakujący smakiem obiad, dla całej rodziny. A skoro jesień za oknem, która za chwilę zmieni się w zimowe chłody – warto skoncentrować się na daniach, które rozgrzeją wszystkich swoim smakiem i aromatem. Będą też kojarzyć się z prawdziwym domowym ciepłem.

Łosoś ma to do siebie, że łatwo wykorzystać go i dodać do wielu potraw, nawet tych najbardziej tradycyjnych. Już niewielka jego ilość zmieni smak i charakter dania, a domownicy na pewno docenią te kulinarne doznania.

Jeśli masz tylko jeden kawałek – możesz przygotować rozgrzewającą, pożywną zupę, właśnie z dodatkiem łososia. Pasuje on idealnie do wszelkich zup-kremów, gęstych zup ze śmietaną, ale również doskonale sprawdzi się w zupach jarzynowych czy nawet dodany do tradycyjnego bulionu – wraz z kompozycją orientalnych przypraw i mleka kokosowego pozwoli nam cieszyć się niezwykłymi smakami, kojarzącymi się z pełnymi aromatów krajami Dalekiego Wschodu.

Dwa kawałki łososia to znacznie większe pole do inwencji twórczej. Możesz wykorzystać je jako element sosów do makaronu. Łosoś idealnie pasuje do sosów na bazie śmietany, jak również pomidorów. Idealnie pasują do niego jesienne i zimowe warzywa – warzywa korzeniowe, dynia, brukselka, brokuły czy kalafior. Łosoś dodany do leczo czy ratatouille zamieni nasze danie w prawdziwą ucztę z nutą śródziemnomorskiego słońca.

Jeżeli masz tyle kawałków, ile osób na obiedzie – przygotuj chrupiące filety i podaj je zapiekanką na bazie ziemniaków lub innych warzyw. Smakuje wybornie!

Pamiętaj, że zmielonym mięsem łososia możesz nadziać pierogi lub naleśniki. Przygotować farsz do gołąbków… Łosoś doskonale sprawdzi się jako element tart – np. w połączeniu ze szpinakiem, brokułami czy pomidorkami koktajlowymi.

Ciepłe, sycące dania, to właśnie te, po które z przyjemnością sięgamy, gdy za oknem szaro i zimno. Nasze przepisy to tylko inspiracje, które pozwolą Ci stworzyć własne, niezapomniane dania z każdej ilości łososia, którą akurat masz w domu.  Ile kawałków – tyle pomysłów. Więcej przepisów i inspiracji znajdziesz również na naszej stronie.