Przejdź do treści głównej

Krojenie

Krojenie, Fotograf: Tom Haga
Fotograf: Tom Haga

Odkryj bogactwo form łososia norweskiego i dowiedz się, jak stosować je w daniach, które zasmakują każdemu

 
FiletySteki
Filety są idealne do szybkiego przygotowania. Wystarczy smażyć je przez kilka minut z każdej strony – i gotowe. Równa grubość każdego kawałka sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie. Każdemu uda się przyrządzić smaczny filet.Łosoś norweski w postaci steku idealnie nadaje się do przygotowywania indywidualnych porcji na grillu lub patelni. Możesz stać się mistrzem kuchni i przyrządzać jeszcze więcej różnorodnych potraw, które zasmakują każdemu.
PolędwiczkiMięso siekane
Jeżeli lubisz delektować się wyborną jakością mięsa łososia norweskiego, wybierz polędwicę z łososia. Jeśli zamierzasz jeść łososia na surowo, zwróć uwagę na staranne pokrojenie mięsa. Jeśli wolisz jeść polędwiczki na ciepło, dopilnuj temperatury i czasu ich smażenia: polędwiczki pieką się bardzo szybko.Potnij mięso z dolnej części ogona w długie, cienkie plastry. Następnie pokrój poprzecznie w niewielkie kostki. W ten sposób możesz przygotować wyśmienitego tatara, a także burgery, paszteciki czy mus.
SashimiKostki
Najlepszym mięsem na miękkie i smaczne sashimi jest najwyższej jakości polędwica z łososia. Przetnij kawałek polędwicy wzdłuż na dwie części, a następnie delikatnie pokrój mięso w poprzek włókien, tak by uzyskać idealne plasterki sashimi.Aby uzyskać kostki o równej wielkości, potnij dolną część ogona w podłużne plastry o takiej samej grubości. Następnie pokrój plastry poprzecznie w szachownicę. Uzyskane kostki nadają się idealnie na łososiowe szaszłyki czy kebabczyki.