Przejdź do treści głównej

Wpływ ryb i owoców morza na pracę mózgu.

Wpływ ryb i owoców morza na pracę mózgu.
Fotograf: NordicPhotos

Substancje zawarte w rybach mają wpływ na lepsze funkcjonowanie komórek mózgowych, co bezpośrednio poprawia inteligencję i przyczynia się do dobrego samopoczucia.

Wyniki wielu badań dowodzą, że ludzie którzy spożywają duże ilości ryb i owoców morza są mniej podatni na depresję, która w znacznym stopniu przyczynia się do powstawania wielu innych groźnych chorób. Inne badania wskazują, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pochodzenia morskiego ma korzystny wpływ na młodzież mającą problemy z nauką. Dlatego, że mózg w dużej części składa się z tłuszczów pochodzących w większości z  kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 DHA* i EPA**.

  • Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 usprawniają połączenia komórek mózgowych. Zważywszy na to, że procesy zachodzące w mózgu odpowiadają impulsom elektrycznym, ilość punktów kontaktowych wpływa na zdolności intelektualne.
  • Ponadto, zawarte w nich substancje sprawiają, że komórki mózgowe są mniej podatne na szkodliwe procesy, ponieważ przeciwutleniacze zawarte w rybach i owocach morza uniemożliwiają proces utleniania się tłuszczów w mózgu. Proces utleniania zmniejsza ilość rzeczywistych punktów kontaktowych.

* DHA : kwas dokozaheksaenowy
** EPA : kwas eikozapentaenowy

Źródła: Richardson i Montgomery: “Badanie Oxford-Durham: Wstępny esej kliniczny na temat diety i wpływu kwasów tłuszczowych na rozwój u dzieci z problemami koordynacji.”. Hibbeln: “Spożycie ryb i owoców morza, zawartość DHA w mleku matki, a stopień występowania depresji pourodzeniowej: międzynarodowa analiza ekologiczna”. Åberg i inni: “Wpływ spożycia ryb w Szwecji na  zdolności poznawcze wśród chłopców”. Hibbeln i inni: “Spożycie ryb przez matkę w okresie ciąży i jego wpływ na rozwój umysłowy w dzieciństwie (badanie ALSPAC): badanie na podstawie obserwacji grupy. Krajowa Rada ds. Żywienia w Norwegii - Raport na temat żywienia: ”Wytyczne ds. żywienia w promocji zdrowia publicznego i prewencji chorób przewlekłych w Norwegii: Metodologia i podstawy wiedzy naukowej”, rozdział 25: ”Dieta i prewencja w chorobach neurodegeneracyjnych ich wpływ na zdrowie umysłowe”.