Przejdź do treści głównej

Ryby i serce

Ryby i serce, Fotograf: Ingvar Eriksson
Fotograf: Ingvar Eriksson

Spożywanie ryb redukuje ciśnienie tętnicze i obniża poziom cholesterolu we krwi, co doskonale wpływa na pracę serca.

Choroby serca i układu krążenia są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Europie. Częste spożycie ryb może w znacznym stopniu doprowadzić do zahamowania tego zjawiska. Na przykład kwas eikozapentaenowy, niezbędny do pracy Twojego serca, znajduje się w tłustych rybach takich jak łosoś, pstrąg, śledź i makrela, ale również porcja halibuta odpowiada codziennemu zapotrzebowaniu na te cenne składniki.

  • Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pochodzenia morskiego obniżają poziom cholesterolu, co ma bezpośredni wpływ na obniżenie obiegu krwi w żyłach i arteriach. Istnieje bezpośredni związek pomiędzy poziomem cholesterolu we krwi, a nagłym ryzykiem wystąpienia zawału serca. Wysoka zawartość cholesterolu  w żyłach i w arteriach powoduje pogrubianie i zwężanie się ścian naczyń krwionośnych, co uniemożliwia swobodne krążenie krwi. Jeśli cholesterol zablokuje prawidłową pracę naczyń krwionośnych i aort prowadzących do serca może to doprowadzić do zawału.  
  • Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pochodzenia morskiego zapobiegają tworzeniu się kamieni we krwi i zmniejszają ryzyko zakrzepicy.

Dodatkowo, w połączeniu z innymi cennymi składnikami wytwarzają one pewną ilość składników odżywczych, szczególnie wartościowych dla zdrowia. Zawarta w nich tauryna i aminokwasy wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zbyt wysokie powoduje ryzyko wystąpienia chorób serca. Mięsień sercowy, aby zapewnić prawidłowy obieg krwi w organizmie, musi wykonać dodatkowy wysiłek. Ryby i owoce morza wpływają na zmniejszenie się ciśnienia tętniczego i w ten sposób poprawiają jego wydajność.

Źródła: Krajowa Rada ds. Żywienia w Norwegii. "Wytyczne na temat prawidłowego żywienia w promocji zdrowia publicznego i prewencja chorób przewlekłych w Norwegii: Metodologia i podstawy naukowe”, rozdział 19: ”Dieta i prewencja w chorobach serca”.