Przejdź do treści głównej

Spożycie ryb i ich wpływ na wygląd skóry

Seafood and the skin
Fotograf: Ingvar Eriksson

Jedzenie ryb i owoców morza pomaga zachować wodę w skórze, chroni ją przed egzemą i opóźnia procesy starzenia się.

Najlepsze dla skóry nie jest to, co jej zaaplikujemy z zewnątrz, ale to, co pochodzi z wewnątrz czyli składniki odżywcze zawarte w prawidłowej diecie. Ryby i owoce morza mają dobroczynny wpływ na skórę i działają na nią na wielu poziomach:

  • Zapobiegają powstawaniu egzem. Badania dowiodły, że niemowlęta które były karmione rybami i owocami morza przed ukończeniem dziewięciu miesięcy były mniej podatne na ryzyko rozwoju egzemy niż inne. 
  • Opóźniają procesy wiotczenia skóry, poprzez ochronę jej przed promieniami ultrafioletowymi, podczas gdy przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, atakujące komórki skóry i przyśpieszające jej starzenie.

Źródła: “Rola prewencji pierwotnej w leczeniu alergii: Prewencja alergii u dzieci Trondheim”. Boelsma i inni: “Wpływ diety na pielęgnację skóry: wpływ kwasów tłuszczowych na zdrowie”. Jackson i inni: “Wpływ suplementów diety i mikroskładników na negatywne skutki dermatologiczne działania promieni słonecznych”. Masaki: “Rola antyoksydantów".