Przejdź do treści głównej

Ryby i owoce morze czy tabletki?

Seafood or capsules
Fotograf: Ingvar Eriksson

Tabletki czy suplementy diety nie mają tak korzystnego wpływu na organizm, jak świeże owoce morza i ryby.

Jedząc większą ilość ryb, w naturalny sposób zmniejszamy ilość spożycia produktów uboższych w wartościowe składniki odżywcze, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Posiłek składający się z ryb, kaszy i kolorowych warzyw dostarcza organizmowi wszystkiego czego potrzebuje i dodatkowo zaostrza apetyt. Niektóre korzystne efekty wynikające ze spożycia ryb i owoców morza są skutkiem interakcji z innymi substancjami odżywczymi. Na przykład:

  • Połączenie kwasów tłuszczowych Omega-3 i kwasu aminowego wpływa skuteczniej na obniżenie poziomu cholesterolu, niż w przypadku kiedy kwasy tłuszczowe występują osobno.
  • Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pochodzenia morskiego i przeciwutleniacze skutecznie wpływają na usprawnienie połączeń komórek mózgowych, ponieważ zapobiegają one utlenianiu się kwasów.