Przejdź do treści głównej

Spożycie ryb i ich wpływ na układ kostny

Fish and skeleton
Fotograf: NordicPhotos

Wasz organizm jest zdolny do budowania mocnych kości przy użyciu wapnia i niezbędnej w tym procesie obecności witaminy D.

Źródłem wapnia dla Waszego organizmu są składniki odżywcze i napoje, które pomagają budować i zachować mocne kości. Jednak, do prawidłowego przebiegu tego procesu konieczna jest witamina D. Jej brak naraża układ kostny na znaczne osłabienie. Możemy ją dostarczyć w następujący sposób:

  • Przez regularne spożywanie tłustych ryb takich jak łosoś, pstrąg, śledź i makrela
  • Przez działanie promieni słonecznych. Z racji tego, że mieszkańcy Europy północnej nie mają zbyt dużego dostępu do słońca i narażeni są na niedobory witaminy D, dlatego muszą ją dostarczać spożywając odpowiednie produkty.

Źródła: Krajowa Rada ds. Żywienia w Norwegii: ”Wytyczne na temat prawidłowego żywienia w promocji zdrowia publicznego i prewencja chorób przewlekłych w Norwegii: Metodologia i podstawy naukowe”, rozdział 24: ”Osteoporoza, dieta i prewencja”.