Przejdź do treści głównej
Łosoś skaczący w zagrodzie morskiej
Opowieści z Norwegii

Nowa, innowacyjna branża - akwakultura

Norweska branża akwakultury prężnie rozwija się dzięki wspaniałemu krajobrazowi — zimne i przejrzyste wody norweskich fiordów tworzą idealne warunki do hodowli ryb.

Nowa, innowacyjna branża - akwakultura

Historia hodowli ryb w Norwegii sięga lat 70-tych ubiegłego stulecia. To wtedy po raz pierwszy wyhodowaliśmy łososia norweskiego w klatkach unoszących się w wodach oceanicznych. Po dziś dzień stosujemy wiedzę specjalistyczną z zakresu etologii, biologii morza oraz technologii, aby dbać o bezpieczeństwo żywności oraz przyszłość branży. Stosujemy rygorystyczne środki, które umożliwiają branży rozwój i jednocześnie szanują ekosystemy otaczające nasze hodowle.

Jak dbamy o ryby

Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu oraz zaawansowanym rozwiązaniom technologicznym dbamy o zdrowie i bezpieczeństwo naszych ryb na każdym etapie łańcucha dostaw. Każda farma ma obowiązek uzyskać licencję na prowadzenie hodowli, a jej położenie nie może zagrażać lokalnemu środowisku ani ekosystemowi. Aby uzyskać licencje, farmy muszą spełnić rygorystyczne kryteria:

Muszą znajdować się na otwartym morzu w zimnych i czystych wodach fiordów w odpowiedniej odległości od obszarów ruchu morskiego. Ryby muszą mieć wystarczająco dużo przestrzeni, aby móc się poruszać i rozwijać w czystym środowisku. Gwarantujemy, że w każdej farmie woda stanowi 97,5% objętości, a ryby – 2,5%. Po uzyskaniu licencji farma musi wyrazić zgodę na rygorystyczne
i regularne kontrole.

Aby chronić środowisko naturalne, pomiędzy cyklami hodowlanymi farmy pozostają puste. W tym okresie dno morskie jest ściśle monitorowane. Liczba farm nie przekracza 750 na 28 953 km wybrzeża, a licencje są przyznawane sporadycznie, aby zapobiec ich nadmiernemu rozwojowi. Zapewniamy naszym rybom jak najlepszą opiekę — nie tylko dlatego, że tak należy, lecz także dlatego, że stres wpływa na ich smak. Na farmy, które nie przestrzegają naszych zasad, nakładamy dotkliwe kary.

Mężczyzna na piórze morskim

Jak staliśmy się światowymi liderami w branży akwakultury

Metody stosowane w norweskiej akwakulturze rozwijały się prężnie od założenia naszych pierwszych farm — czyli przez ostatnich 50 lat. Teraz naukowcy i hodowcy ściśle współpracują, aby ustalić, czy inne gatunki ryb — takie jak dorsz i halibut — również można hodować. Dzięki naszym zaawansowanym metodom hodowli w specjalnych sieciach na wodach otwartych oraz podawaniu rybom specjalnej karmy rozwinęła się hodowla wysokiej jakości pstrąga tęczowego.

Jako światowy lider w dziedzinie akwakultury Norwegia przestrzega restrykcyjnych wytycznych, prowadzi ścisłe działania monitorujące oraz realizuje idee zrównoważonego rozwoju. Obejmują one m.in. inwestycje hodowców (uzupełniające inwestycje rządowe) w działania badawczo-rozwojowe o wartości ponad 70 mln zł.