Makrela
Norweska makrela w charakterystyczne tygrysie pręgi jest najsoczystszym przedstawicielem swojego gatunku, ponieważ jest poławiana ze zrównoważonych zasobów w okresie, gdy jej jakość jest najwyższa.
Makrela zawiera dużo białka, kwasów omega-3, witamin B12 i D oraz jodu.
Morze Północne, Morze Norweskie i cieśnina Skagerrak.
Norweska makrela jest poławiana od maja do listopada, a szczyt połowów przypada na okres od września do listopada.
Makrela, która swobodnie pływa i żeruje w chłodnych i czystych wodach norweskiego wybrzeża, stała się popularnym i bardzo poszukiwanym kąskiem. Łatwo ją zauważyć ze względu na jej charakterystyczne tygrysie pręgi oraz kształt. Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3, zdrowych tłuszczów i białka ta szybko pływająca ryba ławicowa jest soczysta i smaczna, a także — nie bez powodu — coraz częściej wybierana przez miłośników zdrowego jedzenia z całego świata.
Niezależnie od tego, jakie kuchnie i smaki Cię inspirują, makrelę możesz przygotować na wiele sposobów: grillować, smażyć na patelni, przyrządzać w całości lub w filetach, zapiekać, gotować, podawać na ciepło i na zimno. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Jeśli zabraknie Ci pomysłów, wypróbuj jeden z poniższych przepisów.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Makrela, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.