Składniki
Przygotowanie
Dorsza pokroić na kawałki tej samej wielkości.
W szerokiej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem.
W drugiej misce roztrzepać jajko, a do trzeciej wsypać bułkę tartą.
Obtoczyć dorsza kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Usmażyć dorsza na gorącej patelni z dodatkiem margaryny – około 4 minut z każdej strony.
Purée z ziemniaków
Umyć i obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, ugotować w nieposolonej wodzie.
Ziemniaki odcedzić, odparować.
Ubić ziemniaki za pomocą ubijaka lub widelca, dodać margarynę i taką ilość mleka, aż konsystencja purée będzie przypominać owsiankę.
Purée podgrzać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sposób podawania
Ogórka pokroić na cienkie plasterki – można użyć krajalnicy do sera.
Cytrynę pokroić na kawałki.
Smażonego dorsza podawać z purée z ziemniaków, ogórkiem, kawałkami cytryny i odrobiną kwaśnej śmietany.