Składniki
700gfilet z dorsza, bez skóry i ości
2łyżeczkasól
4liśćszałwia
4kromkiszynka dojrzewająca (np. parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)
Couscous
350mlwody
200mlkaszki kuskus
8sztpomidorków cherry
1marchew
1kromkibrukwi
2łyżki stołowenatki pietruszki
1łyżka stołowaświeżej bazylii
2łyżki stołoweocet z jabłek
3łyżki stołoweoleju rzepakowego
0.5łyżeczkasól
pieprz
Soy beurre blanc
1cebula szalotka
100gmasło
4łyżki stołowesos sojowy
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
Dorsza pokroić na porcje, posolić.
Na każdym kawałku dorsza położyć liść szałwii i zawinąć w plaster szynki.
Położyć rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut, aż ryba będzie zupełnie miękka.
Kuskus
Zagotować wodę, dodać kuskus, zostawić pod przykryciem na około 5 minut.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Marchew i brukiew pokroić w kostkę.
Drobno posiekać natkę pietruszki i bazylię, dodać do kuskusu razem z warzywami, octem jabłkowym i olejem rzepakowym.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sojowy sos beurre blanc
Szalotkę drobno posiekać, włożyć do rondelka.
Dodać masło i podgrzewać, aż uzyska barwę brązową.
Wmieszać sos sojowy.
Dorsza podawać z kuskusem i sojowym sosem beurre blanc.