Składniki
Przygotowanie
- Dobrze osuszamy filet z dorsza i kroimy go na porcje o pożądanej wielkości. 
- Posypujemy solą i pieprzem. 
Panierka
- Łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy lodowatą wodę. 
- Mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 
- Rozgrzewamy olej w naczyniu lub frytkownicy do 160°C. 
- Zanurzamy kawałki dorsza w panierce i pozwalamy trochę obcieknąć. 
- Smażymy rybę dwa razy przez 5 minut, aż wszystkie porcje staną się złote i chrupkie. 
- Układamy je na ręczniku do suszenia, który pochłania tłuszcz. 
Sos tatarski
- Mieszamy żółtko z cytryną, musztardą i wyciśniętym czosnkiem. 
- Wciąż mieszając dodajemy po trochę oleju. 
- Dodajemy posiekanego ogórka i kapary, doprawiamy solą. 
Podajemy usmażonego na oleju dorsza z frytkami, sosem tatarskim i łódeczkami z cytryny.