Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony dorsz w orientalnym sosie

Smażony dorsz to już klasyka, lecz podany z gnocchi domowej roboty i sosem ponzu zyskuje całkiem nowy smak. Podając go z orzechami nerkowca i karczochami, otrzymamy pyszne danie na specjalne okazje.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościTrudny

Składniki

800gfilet z dorsza, bez skóry i ości
sól gruboziarnista
masło
olej roślinny

Gnocchi

500gziemniaków
50gmąki pszennej
1łyżeczkasól
2jajka

Marynata ziołowa

1pęczekświeżych ziół
100mloliwy z oliwek

Sos ponzu

2łyżki stołowesos sojowy
1limonka
1łyżeczkaocet ryżowy
150gmasło
1łyżeczkaśmietanka 18%
4łyżki stołowekawior
sól

Podawać z

50gorzechów nerkowca
2karczoch

Przygotowanie

Gnocchi

  • Gotujemy ziemniaki ze skórką na miękko. Obieramy i ubijamy na gładką masę bez grudek. Dodajemy mąkę i sól, lekko zagniatamy. Wbijamy jajko i zagniatamy elastycznie ciasto.

  • Zawijamy ciasto w cienki rulon i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Każdy kawałek przyciskamy  lekko widelcem, aby kluski stały się na wpół płaskie i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

  • Tuż przed podaniem dobrze odsączamy i wrzucamy do ziołowego purée.

Ziołowe purée

  • Miksujemy dowolne zioła z oliwą w malakserze. Możemy użyć na przykład natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku.

Sos ponzu

  • Do garnka wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ocet ryżowy, podgrzewamy i dodajemy masło, ubijając wszystko na jednolitą masę.

  • Tuż przed podaniem doprawiamy solą, dodajemy śmietankę i kawior.

Dorsz

  • Posypujemy filety z dorsza solą gruboziarnistą i zostawiamy na 10 minut. Płuczemy zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.

  • Smażymy dorsza z jednej strony na maśle i wysokogatunkowym oleju do smażenia.

  • Podajemy z gnocchi, orzechami nerkowca, karczochami i sosem ponzu.