Składniki
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 200 - o C
- Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku. 
- Kawałki bagietki położyć na blasze lub kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pokropić je olejem i natrzeć czosnkiem. 
- Pokroić mozzarellę na cienkie plasterki i położyć ją na kawałkach bułki. 
- Piec w piekarniku przez 2-3 minuty, aż ser zacznie topnieć. 
- Przegrzebki posypać odrobiną pieprzu i soli, usmażyć na oleju przez ok. 30 sekund z każdej strony. 
- Pokroić przegrzebki na małe kostki i położyć na kawałkach bagietki. 
Podawać bruchettę przybraną ikrą z łososia i posypaną świeżymi ziołami.