Śledź norweski na żytniej grzance z wiosennym sosem tatarskim
Propozycja na smaczną wiosenną przekonskę z marynowanego śledzia norweskiego, podanego na grzankach z własnoręcznie przygotowanym sosem tatarskim. Świerze ważywa, zioła i przyprawy nadają potrawie lekkiego i pełnego smaku.
Składniki
Przygotowanie
Marynata
- Pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy oraz imbir razem utrzeć. 
- Sprawione śledzie osuszyć na papierowym ręczniku. 
- Następnie dokładnie oprószyć mieszanką przypraw. Pozostawić na min. dobę. 
- Wszystkie zioła drobno posiekać i wymieszać z olejem. Zalać nim śledzie. 
Sos i grzanki
- Warzywa pokroić w kostkę. 
- Jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Połączyć z warzywami. 
- Kromki pieczywa żytniego delikatnie podsmażyć na patelni. 
- Osuszone z nadmiaru olej śledzie pokroić w romby. 
- Ułożyć na grzance i podawać z sosem tatarskim.