Składniki
Przygotowanie
Marynata
- Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć i odstawić. 
- Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami. 
- Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę. 
- Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę. 
- Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
Babeczki
- Z mąki, masła, żółtek i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Odstawić na chwilę, aby odpoczęło. 
- Następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio smarując je masłem. Piec w 180°C przez ok. 15 min. 
- Białe części pora pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. 
- Jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem i doprawić. 
- Połączyć z przesmażonymi porami. 
- Masę wylać na podpieczone ciasto i zapiec. 
Śledzia podawać w towarzystwie babeczek z porami.