Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś w ziarnach sezamu z sałatką na ostro

Tę potrawę można podawać jako przystawkę lub jako danie główne. Ilości podane w przepisie dotyczą porcji na przystawkę.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

320gfiletu z łososia norweskiego bez skóry
ziarna sezamu
1sztawokado
0.5sztczerwona cebula
1dlorzechów nerkowca
0.5dlsos rybny
2sztlimonka
0.5sztpapryczka chilli, czerwona
sos sojowy
15strąków groszku
2sztcebulki dymki

Podawać z

sos sojowy

Przygotowanie

  • Obtocz filet z łososia w ziarnach sezamu, pokrój w cienkie paski i przełóż na talerz.  

  • Pokrój owoc awokado i zmieszaj go z groszkiem cukrowym w strąkach (mangetout). Pokrój czerwoną cebulę oraz dymki na cienkie plasterki.

  • Wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz ziarenka papryczki chilli z sosem rybnym.

  • Wrzuć warzywa i orzechy nerkowca do sosu.

  • Do łososia i sałatki podaj miseczkę z sosem sojowym.