Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś z kukurydzą i orzeszkami pinii

Łosoś, mini szparagi, mini kukurydza i czosnek to składniki przepysznego dania z woka. To chińskie danie zaspokoi każdy apetyt.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

600gfiletu z łososia norweskiego bez skóry
12sztmini szparagi
12sztmini kukurydza
4ząbkiczosnku
100gorzeszków pinii
olej

Sos

300mlbulionu z kurczaka
1łyżka stołowasos sojowy
2łyżeczkaskrobi kukurydzianej
1łyżeczkasól
0.5łyżeczkapieprz

Przygotowanie

  • Pokroić łososia na kostkę o wielkości 2 cm.

  • Umyć szparagi i kukurydzę, pokroić na kawałki o wielkości 3 cm.

  • Czosnek drobno pokroić; orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.

  • Połączyć składniki na sos.

  • Smażyć czosnek przez 1 minutę w niewielkiej ilości oleju. Dodać łososia i smażyć krótko na małym ogniu.

  • Dodać sos, zagotować.

  • Dodać szparagi i kukurydzę; gotować, aż będą ciepłe.

Dodać orzeszki pinii i podawać.