Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony łosoś z purée ziemniaczanym

To łatwe, codzienne danie ze smażonego łososia i purée ziemniaczanego będzie smakowało całej rodzinie.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

800gfiletu z łososia norweskiego bez skóry
600gziemniaków
oliwa z oliwek, extra virgin
sól
1pęczekpietruszka

Przygotowanie

  • Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki.

  • Gotujemy na miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

  • Ubijamy tłuczkiem lub widelcem, dodajemy mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Kroimy łososia na kawałki równej wielkości, posypujemy solą i pieprzem

  • Smażymy kawałki łososia na oleju na złotobrązowo, ok. 2 minuty z każdej strony

Podajemy smażonego łososia z purée ziemniaczanym z posiekaną pietruszką