Przejdź do treści głównej
Przepisy

Szaszłyki z łososia z przyprawami tandoori i miętowym jogurtem

Tandoori to rodzaj mieszanki przypraw.  Dania tandoori oparte są zwykle na kurczaku, ale zapewniamy Was, że łosoś sprawdzi się równie dobrze.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

800gfiletu z łososia norweskiego ze skórą
8sztdrewniane patyczki

Marynata

2łyżeczkipasty tandroori
1łyżeczkasuszonych płatków chili
2łyżki stołoweolej roślinny

Jogurt miętowy

1garnekświeżej mięty
1ząbekczosnku
sól i pieprz
200mljogurtu
2łyżeczkapasty tandroori

Przygotowanie

  • Pokrój łososia na spore kawałki.  

  • W misce zmieszaj wszystkie składniki marynaty.  

  • Nadziej kawałki łososia na patyczki do szaszłyków i zanurz je w marynacie przynajmniej na 20 minut.  

  • Grilluj nad mocnym ogniem przez kilka minut.

Jogurt miętowy

  • Posiekaj listki mięty oraz czosnek i dodaj je do jogurtu.  

  • Przypraw solą i pieprzem.

Rada:  Umieść patyczki do szaszłyków w wodzie i pozostaw, by moczyły się przed grillowaniem przez około godzinę. W ten sposób zmniejszysz ryzyko ich przypalenia.