Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 °C. 
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
- Łososia pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Lekko posolić i odstawić. 
sos beszamelowy
- Roztopić masło, dodać mąkę, następnie mieszając trzepaczką dolewać mleko, aż utworzy się gładki sos. 
- Szalotkę drobno posiekać i dodać do sosu. 
- Jakiś czas gotować; doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. 
- Odstawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywno. 
- Do sosu dodać żółtko, a następnie delikatnie wmieszać białko. 
- Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Warstwami układać łososia, makaron i sos. 
Posypka
- Odkroić skórkę od chleba, zmiksować w malakserze z czosnkiem i bazylią do uzyskania jednolitej posypki. 
- Zapiekankę posypać posypką; piec około 20 minut, aż wierzch się zarumieni. 
Surówka z marchwi
- Zetrzeć marchew, brukiew i jabłko. 
- Połączyć w misce wodę, ocet, cukier i sok z cytryny; wymieszać z utartymi warzywami. Sprawdzić, czy dressing dobrze się rozprowadził. 
- Przykryć folią plastikową i odstawić w chłodne miejsce do czasu podawania. 
Zapiekankę z łososia podawać z sałatką z marchwi i purée z ziemniaków.
Wskazówka: Można użyć innych gatunków ryb, takich jak dorsz, czarniak, zębacz, plamiak.